tiistai 4. maaliskuuta 2008

Karkkilapasten resepti

Lupailin ohjetta tekemistäni tyttären karkkilapasista. Eli tässäpä olisi ohjeentapaista. Kokoaahan on helppo muuntaa silmukkamääriä vaihtelemalla. Vapaasti saa käyttää. Jos kummallisuuksia löytyy ohjeen joukosta, kommentoi tai lähetä minulle postia ( wirkkuu at gmail piste fi ) Muutenkin saa kommentoida ja olisi kiva tietää jos käytät ohjetta:)

Karkkilapaset
Koko n. 8-9 vuotiaalle
Lanka: 7 veljestä Raita tai muu tiheyteen sopiva
Menekki n. 50g
Puikot: sukkapuikot 3,25 mm tai käsialan mukaan
Tiheys 20 s / 10 cm
Mallineuleet:
Joustinneule
*1 kiertäen oikein, 1 n* toista * *
kiertäen oikein neulo silmukka oikein takareunastaan
Palmikko
1. – 5. krs 2 n, 4 o, 2 n
6. krs 2 n, nosta 2s apupuikolle eteen, 2 oikein ja apupuikon silmukat oikein, 2 n
Toista mallikerran kierroksia 1-6
Sileä neule:
Kaikki silmukat neulotaan oikein
Vasemman käden lapanen:
Luo 36 s ja jaa ne 4 puikolle. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta n. 10 cm tai haluamasi määrä. Jatka seuraavasti kaksi kierrosta: 18 s:lla sileää neuletta(= 1. ja 2. puikon silmukat), palmikko, 2 s kiertäen oikein, palmikko(3-4 puikon silmukat). 

Aloita sitten peukalokiilan lisäykset: neulo sileää ensimmäisen puikon silmukat, samoin toisen puikon silmukat kunnes puikolla on jäljellä 4 silmukkaa, tee lisäys(ota silmukoiden välinen lankalenkki vasemmalle puikolle ja neulo se kiertäen oikein), neulo 2 s oikein, lisäys, puikon loput 2 s oikein, 3. ja 4. puikolla jatka palmikko,2 s kiertäen oikein, palmikko. Tee samanlaiset lisäykset joka 3 krs. vielä 4 kertaa. Kiilan silmukkaluku lisääntyy aina 2 silmukalla. Kun olet tehnyt lisäykset valmiiksi, neulo 1 krs ja seuraavaa kierrosta kiilan alkuun. Siirrä kiilan 12 silmukkaa apulangalle odottamaan. Luo kiilan kohdalle 2 uutta silmukkaa ja jatka ensimmäisen ja toisen puikon silmukoilla sileää neuletta sekä kolmannen ja neljännen puikon silmukoilla palmikko, 2 s kiertäen oikein, palmikko. Jatka näin kunnes etusormi jää peittoon tai kämmenosan pituus n.12 cm resorin jälkeen.

Aloita kärkikavennukset: neulo ensimmäisen ja kolmannen puikon alussa 1 s oikein, nosta 2 s oikein neulomatta ja neulo nostetut takareunoistaan yhteen. Neulo toisen ja neljännen puikon lopussa 2 oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Tee tällaiset kavennukset joka krs kunnes työssä jäljellä 8 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi.

Peukalo:
Ota apulangalla odottavat silmukat työhön ja niiden lisäksi poimi peukalon juuresta 2 silmukkaa. Jaa nämä 14 silmukkaa kolmelle puikolle ja neulo sileää neuletta suljettuna kunnes peukalon kynnestä näkyy puolet tai peukalon mitta n. 4 cm. Tee kärkikavennukset seuraavasti: neulo aina jokaisen puikon lopussa 2 s oikein yhteen kunnes työssä on jäljellä 4 s. Neulo sitten 1 s. oikein ja nosta muut silmukat neulotun yli.

Oikean käden lapanen:
Neulo kuten vasemman käden lapanen, mutta peilikuvaksi. Eli palmikot ensimmäisellä ja toisella puikolla sekä peukalokiila 2 s:n päähän kolmannen puikon alusta.

Viimeistely:
Päättele langanpäät hyvin.
Sorry, this time only finnish.

1 kommentti:

Stiina kirjoitti...

Lapaset ovat todellakin herkulliset kuin karkki! Intoa ja inspiraatioita toivottaa Piipi